PRZEPIS TESTOWY – NIE ZAWIERA PRAWIDŁOWYCH WAG SKŁADNIKÓW NIE STOSOWAĆ U PSA. POWSTAŁ, ABY DAĆ CI MOŻLIWOŚĆ POKAZANIA, JAK DZIAŁA NASZ “DORADCA PRZEPISOWY”.
Przepis na posiłek gotowany dla psa składający się ze smacznej polędwicy wołowej, marchwi, cukinii, ziemniaka, szpinaku i oleju rzepakowego.
Przepis wysokobiałkowy, ale o obniżonej zawartości tłu szczu, idealny dla psów mających problem z wagą lub psów starszych (nie mających problemów zdrowotnych). Ze względu na wysoką zawartość białka nie jest polecany psom chorym na trzustkę.
Składniki przepisu – smaczne i zdrowe
Polędwica wołowa jest najdelikatniejszym elementem w tuszy wołowej. Delikatne i smaczne mięso o umiarkowanej zawartości tłuszczu. Wołowina jest też bardzo dobrym źródłem witamin z grupy A,B, takich jak B1, B6 oraz B12, a także selenu oraz żelaza. Mięso wołowe to bogate źródło kwasu linolowego, który pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej i chroni mięśnie. Wołowina zawiera również więcej żelaza w porównaniu do innych gatunków mięsa rzeźnego. Ze względu na zawartość tłuszczu nie jest polecana psom chorującym np. na trzustkę, gdzie bardziej wskazane będą drób czy ryby.
Marchew to źródło witaminy A w postaci beta-karotenu, który ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku. Marchew bogata jest również w przeciwutleniacze, które mają działanie przeciwwolnorodnikowe. Polecana jest w przypadków niedoborów witaminy A, jak również w niedożywieniu.
Cukinia jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym bogatym w witaminę A, B, C. Cukinia często używana jest w diecie przeciwnowotworowej, jak również dla wzmacniania odporności organizmu.
Szpinak zawiera witaminy A, C, K1 oraz żelazo, kwas foliowy i wapń, a także liczne przeciwutleniacze. Ma znaczenie przeciwnowotworowe, jak również wspiera funkcje poznawcze organizmu. Dodatkowo zawiera błonnik wspierający pracę układu pokarmowego.
Ziemniaki są lekkostrawne i prawie nie zawierają tłuszczu, mają za to dużo potasu i magnezu. Zawartość błonnika wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego.
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy na małe kawałki lub mielimy. Mięso wrzucamy do gotowania do wrzącej wody.Rozdrobnione mięso dusimy (gotujemy pod przykryciem) w niewielkiej ilości wody. Od razu po zagotowaniu odstawiamy. Wodę z gotowania mięsa możemy wykorzystać do przygotowania posiłku.
- Warzywa kroimy na małe kawałki i blanszujemy lub gotujemy na parze lub w małej ilości wody ok. kilku minut. Muszą być miękkie. Wodę odlewamy i nie używamy do posiłku.
- Szpinak gotujemy w całości wrzucając go na wrzącą wodę – gotujemy przez 2-5 minut.
- Mieszamy ciepłe danie: warzywa, mięso.
- Olej i suplement wapniowo-mineralny dodajemy przed podaniem posiłku (przy przechowywaniu posiłków dodajemy też przed podaniem). Mieszamy z posiłkiem. Posiłek podajemy w temperaturze pokojowej.
Dobra rada:
Do szatkowania możesz użyć specjalnego blendera z przystawkę do szatkowania lub szatkownicy. Mięso można pokroić na desce lub przemielić w maszynce do mielenia.
Materiał stanowi własność Smart Solution Bożena Wróblewska. Kopiowanie i rozpowszechnianie jest zabronione.
Skład analityczny
Białko: 10.3%
Tłuszcz: 1.6%
Popiół surowy: 0.9%
Włókno surowe: 1.1%
Wilgotność: 77.4% (przed dodaniem suplementu i bez dodatku wody z gotowania)
Energia metaboliczna: 90 kcal/100g (według równań NRC 2006)
Składniki przepisu
Składniki na jeden dzień diety, waga podana jest dla produktów surowych, wzorcowy, niedopasowany do konkretnego psa.

Polędwica wołowa
1200 g

Ziemniak
500 g

Cukinia
200 g

Marchew
140 g

Szpinak
130 g

Olej rzepakowy
16 g

Balance Dog Diet High Protein - karma uzupełniająca mineralna
10.7 g